מהו וירוס הפפילומה (HPV)?
וירוס הפפילומה, או HPV, הוא השם כולל לקבוצה של וירוסים הכוללים יותר מ-100 סוגים. יותר מ-40 סוגים של ה-HPV יכולים לעבור באמצעות מגע מיני.
הוירוסים אשר משפיעים על האיבר המיני נקראים Genital HPV. יותר ממחצית האנשים אשר פעילים מבחינה מינית, יהיו נשאים של HPV בשלב כלשהו בחייהם. אבל רוב האנשים לא יודעים זאת. הסיבה לכך היא שלHPV לרוב אין סימפטומים וחולף בעצמו.
מה ההבדל בין HPV “סיכון גבוה” לבין HPV “סיכון נמוך”?
סוגים מסוימים של HPV עלולים לגרום לסרטן צוואר הרחם- סוגים אלה של HPV מוגדרים כ”סיכון גובה”. להיות בעלת HPVבסיכון גבוה, אינו אותו דבר כמו להיות בעלת סרטן צוואר הרחם. אבל HPVבסיכון גבוה עלול לגרום לסרטן. לרוב, HPVבסיכון גבוה לא גורם לבעיות בריאותיות וחולף מעצמו. HPV בסיכון גבוה אשר לא נעלמים בעצמם- הם הגורם הסיכון הגדול ביותר לסרטן צוואר הרחם. במידה ויש לך HPV בסיכון גבוה, הרופא יכול להסתכל ולבחון את השינויים בצוואר הרחם באמצעות בדיקת צוואר הרחם. ניתן לטפל בשינויים ולנסות למנוע את סרטן צוואר הרחם. הבטיחי לעצמך ביטחון ע”י בדיקה שגרתית ותכופתית של צוואר הרחם.
HPV בסיכון נמוך יכול לגרום ליבלות באברי המין. היבלות יכולות להיוצר שבועות, חודשים או שנים לאחר מגע מיני עם אדם נגוע. אצל נשים יבלות באברי המין יכולים לגדול בתוך ומסביב החלק החיצוני של הנרתיק, על השפתיים של הנרתיק, צוואר הרחם או במשפעה.
הגודל של יבלות באברי המין משתנה. חלקם כל כך קטנים שאי אפשר לראותם. לעתים קרובות הם נוצרים באשכולות או בקבוצות. הדבר יכול לגרד, לשרוף או לגרום לחוסר נוחות.
יש לציין שHPV בסיכון נמוך לא תמיד גורם ליבלות. למעשה, רוב האנשים עם HPV בסיכון נמוך אינם מודעים לכך שהם נגועים, זאת משום שהם לא מקבלים יבלות או כל סימפטומים אחרים.
איך אדע אם יש לי זיהום HPV?
רוב הנשים שנדבקו בHPV אינם מודעות לכך. זוהי אחת מהסיבות למה יש לעבות בדיקת צוואר הרחם על בסיס שגרתי. בדיקת צוואר הרחם יכולה למצוא שינויים בצוואר הרחם אשר נגרמים על ידי HPV.
האם HPV יכול להירפא?
אין תרופה לוירוס ה-HPV. אך יש טיפולים לשינויים אשר HPV יכול לגרום לצוואר הרחם, כמו גם ליבלות באיבר המין. לפעמים הוירוס נעלם מעצמו.
מהם הטיפולים כדי להיפטר מתאים לא תקינים בצוואר הרחם?
במידה ויש לך תאים לא תקינים בצוואר הרחם, יש להיות במעקב עם הרופא. אם הבעיה היא קלה, אפשר לחכות כדי לראות אם התאים יכולים להחלים בכוחות עצמם.
הטיפולים יכולים לכלול: הסרת הריקמה באמצעות לולאת חוט חמה, טיפול לייזר (קרן אור אשר הורסת רקמות לא תקינות), קון ביופסיה. יש להתייעץ עם הרופא להסבר מפורט והתייעצות לטיפול הטוב ביותר.
כיצד אוכל להגן על עצמי מHPV?
כיום, קיימים שני חיסונים:
®GARDASIL – מיועד לילדות, נערות ונשים בגילאי 9 עד 45 שנים. הוא מסייע בהגנה מפני הדבקות בזני הוירוס HPV – 6,11,16ו 18 הידועים ככאלו העלולים לגרום להתפתחות סרטן צוואר הרחם, הפות והנרתיק וליבלות באברי המין.
®CERVARIX – מיועד לילדות, נערות ונשים בגילאי 10 עד 45 שנים ומסייע בהגנה מפני הדבקות בזני הוירוס HPV 16 ו 18הידועים כגורמים להיווצרות סרטן צוואר הרחם.
שני החיסונים ניתנים בשלוש מנות בטווח של תוך חצי שנה.
רצוי לתת את החיסון לפני החשיפה לוירוס אך קיימת תועלת גם אם הוא ניתן לאחר החשיפה לוירוס.
חשוב לציין, שגם לאחר קבלת החיסון יש להמשיך בבדיקות צוואר הרחם השגרתיות.